Hoe verzorg je een Magnolia boom?

magnolia boom

We hebben het hier over de Magnolia boom. Hoe dien je die goed te verzorgen? Maar voor diegenen die de boom niet kennen, eerst iets meer hierover. Hoe herken je de Magnolia, oftewel Beverboom, en waar komt deze boom vandaan? Deze drie vragen krijgen hier een antwoord.

Hoe herken je de Magnolia?

De Magnolia is een heester. Van alle heesters in Nederland heeft de Magnolia de grootste bloemen. Die zijn geurig en kunnen roze, witte en paarse tinten hebben. Je hebt soorten die in het voorjaar bloeien, andere in de zomer. Ze kunnen echter ook groen blijven. Je kunt de Beverboom aantreffen als een boom met meerdere stammen, een grote struik, op stam of een hoogstamboom. De Magnolia Soulangeana kan een hoogte van vijf meter bereiken.

magnolia boom

Waar komt de Magnolia vandaan?

Deze heester is voor Nederland geen inheemse soort. De Beverboom komt oorspronkelijk uit de Himalaya, Sri Lanka, China, India, Japan en Maleisië. Er bestaan echter ook soorten die in Centraal- en Noord-Amerika voorkomen.

De verzorging

We bespreken hier de volgende aspecten van de verzorging: de bemesting, de bewatering en het snoeien.

Bemesting

Je bemest de Beverboom in het voorjaar, voordat die gaat bloeien. Kies daarvoor organische mest. Om de struik tot bloeien te bewegen, kan je ook in juni een beetje bemesten. De mest die voor Rododendrons wordt gebruikt, is prima geschikt. De beverboom doet het net als de Rododendron goed in zure grond.

Bewatering

De wortels van de Magnolia gaan niet erg diep. Daarom is het belangrijk dat de grond niet te droog wordt. Het is aan te bevelen om op het moment van planten, de grond te vermengen met tuinturf. Daarna zou je regelmatig enig tuinturf onder de struik kunnen verspreiden. Dat de wortels niet diep gaan, betekent ook dat je voorzichtig moet spitten rondom een Beverboom.

Snoeien

Snoeien kan desgewenst plaatsvinden na de bloeiperiode of anders in het begin van juni. Je kunt beter niet te dikke takken snoeien.